Gıda zehirlenmesiyle karıştırılıyor, sonu ölüme kadar gidebiliyor: 48 saat içinde hastaneye başvurun

Sonbahar ve Kış Aylarında Grip Vakaları Artıyor

Sonbahar ve kış ayları, grip vakalarının arttığı dönemler olarak bilinir. En sık görülen virüs enfeksiyonlarından biri olan Influenza A yani domuz gribi, bu dönemde sıkça karşılaşılan hastalıklardan biridir.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, son günlerde acil servisler ve polikliniklere yüksek ateş, vücut ağrısı, öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi şikâyetlerle artan hasta sayısına dikkat çekerek, yapılan testlerde en yaygın virüs enfeksiyonunun Influenza A, H1N1 alt grubu olduğunu belirtti.

Aşılar Önemli!

Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, Influenza A’ya bağlı ölümlerin yaşanabileceğini özellikle risk grubundaki kişilerde daha fazla görüldüğünü belirtti. Bu risk grubunda yer alan kişilerin Eylül ve Ekim aylarında aşılarını olmaları gerektiğini vurgulayan Balcı, hastalık belirtilerinin fark edilmesi durumunda ise 48 saat içinde hastaneye başvurulmasının önemine dikkat çekti. Erken tedavi ile olumsuz sonuçların önüne geçilebileceğini ifade etti.

İzole Olmak Önemli!

Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, grip vakalarının azalmasında izolasyonun önemine değinerek, kapalı ortamların havalandırılması gerektiğini ve semptomları olan kişilerin maske takarak izole olmaları gerektiğini belirtti. Ellerin sık sık yıkanması, hapşırma ve öksürme durumlarında ağızın peçete ile kapatılması, ardından ellerin yıkanması gerektiğini söyledi.

Balcı, grip aşılarının her yıl Eylül ve Ekim aylarında uygulanması gerektiğini belirterek, bu aşıların mutasyonlar öngörülerek hazırlandığını vurguladı.

Influenza A ve Sindirim Sistemi Şikayetleri

Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, Influenza A’nın gripten farklı olduğunu yüksek ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı ve şiddetli öksürükle seyrettiğini belirtti. Ayrıca, influenza A’nın sindirim sistemi şikâyetlerine de neden olabileceğini ve bu durumun gıda zehirlenmesi ile karışabildiğini ifade etti. PCR testleri sayesinde hastalıkların ayırt edilebileceğini söyledi.

Tedavi ve Önlemler

Balcı, gribal enfeksiyonların antibiyotiklerle tedavi edilmemesi gerektiğini ve gereksiz antibiyotik kullanımının mikropların direnç geliştirmesine yol açabileceğini belirtti. Hastalarda antiviral ilaçların kullanıldığını ve özellikle ilk 48 saat içerisinde tedaviye başlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Okulların Açılmasıyla Dikkat Edilmesi Gerekenler

Okulların açılmasıyla birlikte grip vakalarında artış yaşanabileceğini belirten Balcı, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılması, hasta çocukların okula gönderilmemesi ve evde izole olarak kalmalarının salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olacağını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir