Eski TCMB Baş Ekonomisti Kara: Herkes birden KKM’den döviz mevduata geçse ülkede döviz bitmez

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, kamuoyunda yaygın kanaatin aksine harkes Kur Korumalı Mevduat’tan döviz mevduatına geçilse ülkede dövizin bitmeyeceğini ifade etti. 

X platformu üzerinden bir paylaşımda bulunan Kara, “Çünkü TCMB KKM karşılığı sattığı dövizi banka ile swap yaparak geri alabilir” yazdı. 

“Yani KKM’deki paranın hepsinin döviz mevduata dönüşmesi durumunda bile TCMB brüt rezervini azaltmadan yola devam edebilir” ifadelerini kullanan Kara bir parantez açarak, “Tabii insanlar parasını bankadan çekip yastık altına koymak isterse, işte o zaman sorun olur çünkü ortada bu kadar likidite yok, fakat bu ekstrem bir durum” dedi.

Kara, “Peki TCMB’nin dövizi devridaim yapabilmesi KKM’den hemen sorunsuz çıkılabileceği anlamına mı gelir mi?” sorusuna da şu yanıtı verdi: 

“Hayır, çünkü KKM’nin kısa sürede dövize dönmesi durumunda TCMB’nin net rezervi -200 milyar dolara düşeceği için merkez bankası her kur artışında devasa zararlar yazmaya başlar, parasal kontrolü iyice kaybeder. Bu da hiperenflasyon riski yaratır. KKM’yi tasfiye ederken bu tip sorunların yaşanmaması için kamu dışındaki birimlerin TL riski almayı kabul etmesi, yani yeterli sermaye girişinin olması ve/veya yurt içi yerleşiklerin TL tasarruflarını artırması gerekir (kısa vadede cari işlemler fazlasının olmayacağını varsayıyorum). Bu da ancak TL tasarrufların cazibesinin artırılması ve güven veren bir para politikası dahilinde enflasyon/kur beklentilerinin normalleşmesi ile mümkün olabilir.”

Hakan Kara, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başekonomistidir. 2003-2019 yılları arasında Türkiye’de para ve makroihtiyati politikaların analizi, tasarımı ve uygulanmasında öncü rol oynadı. Banka’nın araştırma ve politikasını organize etti. 

Türkiye’de Enflasyon Hedeflemesi (BT) rejimi hazırlıkları sırasında, beşeri sermayeyi güçlendirmeyi, teknik becerileri geliştirmeyi ve sorunsuz bir geçiş için altyapıyı oluşturmayı amaçlayan araştırma ve politika departmanlarının tasarımına ve yeniden yapılandırılmasına ana katkıyı yaptı. On üç yıl önce başlatılan bu sistem, Merkez Bankası’nın ana karar alma ve politika çerçevesinin temeli olmaya devam ediyor.

Hakan Kara’nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndaki ana görevlerinden biri, politika çerçevesini uluslararası yatırımcılara ve diğer muhataplara iletmekti. Politika tasarımına ilişkin mantığı ve arka plan düşüncesini açıklayan çok sayıda halka açık konferans ve yatırımcı sunumu yaptı. TCMB politikalarının iletişimini daha da kolaylaştırmak için yeni bir blog başlattı ve 2016-2019 yılları arasında blog serisinin baş editörü olarak görev yaptı.

Hakan Kara, hakemli akademik dergilerde düzenli olarak Türk ekonomisinin değişen dinamikleri ve parasal-makroihtiyati etkileşimler ile değişken sermaye akışlarıyla başa çıkmak için farklı politika araçlarının kullanımına odaklanan makaleler yayınlamaktadır. Akademik konferanslarda ve üst düzey politika panellerinde çok sayıda sunum ve açılış konuşması yaptı ve çeşitli uluslararası konferanslar ve çalıştaylar düzenledi. Yarı zamanlı öğretim üyesi olarak Bilkent Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans ve lisans dersleri verdi. Hakan Kara, Central Bank Review’in editörlüğünü ve International Journal of Central Banking’in yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.

Kara’nın evli olduğu ve bir oğlu olduğu biliniyor.

Eğitim

  • Ekonomi Doktorası, 2002, NYU
  • Ekonomi Yüksek Lisansı, 1996, Bilkent Üniversitesi
  • Elektrik-Elektronik Müh. Lisansı, 1991, Orta Doğu Teknik Ün.
  • Araştırma: Para İktisadı, Makroekonomi, Merkez Bankacılığı Teorisi ve Politikası, Türkiye Ekonomisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x